fredag 5 augusti 2011

Stockholm Pride tårtan

Tipsar om denna underbara tårta som passar bra nu under Stockholm Pride. Hade jag tid och ugn (längtar) skulle jag göra den till i morgon och firat med efter paraden. Tårtans skapare är Pernilla, se hennes blogg Bli min jäst.

"Jätte lätt" enligt Pernilla... jag undrar jag... gott och festligt ser det ut och Penillas tårtor är de godaste jag ätit, så det är helt klart en vinnare.

Förra helgens fynd

Förra helgen var vi utanför Vadstena i släktens sommarstuga. Det är ett fattighus vid en liten kyrka som ligger med underbar utsikt både in mot staden, över fält och ner mot vattnet. Svalorna flyger runt ens huvud när man äter frukost ute i det gröna, det är helt tyst, och krusbären hade mognat och smakade barndom. Köket där är så mysigt, och över bänken är det några öppna hyllplan med torrvaror och flera burkar. Där började mitt burkbehov göra sig påmind. Vi körde under lördagen mot Omberg för att besöka mina favorit loppisar och hittade till min stora glädje även några nya. En av dem låg i ett fint gult hus där köksprylar var i det gamla köket osv. Där hittade jag många fina saker, med mig hem tog jag tre burkar. Den stora, och finaste var denna blå med många repor på sidorna och jag älskar den verkligen... Under loppisturen hittade vi ett litet fint trädgårdscafé som en underbart trevlig familj hade. Hela familjen hjälpte till att vispa grädde, bära ut brickor och att ta betalt. Saften var god och pangkakorna (som jag alltid kallat det) var helt ljuvliga. Den hemmagjorda sylten skulle jag bett om receptet på för den var magisk.





torsdag 4 augusti 2011

Helt kök fyndat

Igår hittade jag en Blocket annons med "vårt" kök. Och vi var först. Köket består av flera bänkskåpsdelar, rätt luckor med de handtag vi först tänkte välja, och egentligen vill ha. Det ingår även diskho, blandare, inbyggnads micro och spis och inbyggnads diskmaskin. Spisen som vi får med ska i sälja, liksom en del skåp. Så då kanske vi får tillbaka lite av det vi köper in allt för, och det skulle inte skada plånboken. Vi måste ju sälja de lådor och luckor vi tidigare köpt in, men det är det värt. Då vi bor i en etta och lånat ut vårt förråd till vänner som flyttar i september så får det mesta åka ut till Ekerö, till mina föräldrars förråd och bastu. Bilden visar ena sidan av köket, och ungefär så mycket som vi behöver.

Tror verkligen att det kommer bli fint med dessa delar ihop med den äldre delen. Kontrast gillar jag. Känns så kul att vi nu har allt vi behöver för att börja renoveringen... nåja, i alla fall alla köksdelar. Det återstår ju fortfarande att tänka ut hur vi ska göra med väggen, och se hur mycket som blir förstört när vi tar ner det gamla köket som finns där nu. Och så till den stora frågan om vi ska välja ett vitt kakel, ett "roligt" kakel eller en tapet och sen en glasskiva över. Och så är det ju golvet. Pust, är lite orolig för att vi måste riva upp hela golvet och lägga nytt. Men mamma säger att det är lugnt, det är rätt lätt med klickgolv... Men då måste det också väljas. Och det kan ta tid. För det lär jag inte hitta på blocket, eller? Senare måste vi även köpa en fläkt, för den ingick inte, och bänkskiva ska vi köpa en ny. Håll nu tummarna för att allt är i bra skick och att det passar.

Fyndade lite på loppisar i helgen, blev några fina burkar. Älskar äldre burkar, och nya, och vill gärna fylla alla nya fina skåp med dem! På tal om att fynda, igår hämtade jag hem tallrikar och koppar i serien Grön Anna. Har länge velat ha det, och då inte de äldsta som är så gamla att man inte vågar använda dem till vardags, utan lite nyare. Det var inget jag letade efter just nu, men när jag letade köksdelar såg jag plöstligt annonsen och kunde inte låta bli. 250 kr för en påse full av härlighet. Men jag har inte hunnit titta på dem, eller diska upp dem. Visar sen hur det blev.


Har börjat tänka på den gamla delen lite, drömmer om fina papper i skåpens lådor och på hyllplanen. Vet inte riktigt vad man ska köpa. Någon som har något bra tips? Blev själv inspirerad av Moa Maria men vill inte ha det i rosa, kanske turkost... Men hur gör man, kör man på vanligt presentpapper eller?