lördag 10 december 2011

Årets julgran!


Är så glad. För i år har vi tokfuskat och redan idag köpt gran. Min blivande svärmor var hur gullig som helst och hittade en super söt julgransfot till oss på Myrorna. Och idag hämtade vi den. Jag trodde att det skulle vara en sån där stor platsblaffa men icke. Den var en enkel, klassisk liten späd sak. Vi passade på att äta gröt och fika med saffransbullar (inte lussebullar) som vi köpte på Bondens egen Marknad på söder. Det är där svärmor bor och det var så mysig julstämning i stan idag.

Sen åkte vi till Bauhaus för att försöka hitta en passande gran. Vi ville inte ha en för stor i vår lilla etta men föll pladask för denna breda fina kungsgran. De har en drive där de kostar 200 kr och så får man tillbaka 100 kr när man handlar hos dem efter jul. Och så mycket som vi handlar där så kanske vi köpt granen för en hundring. Topp topp. Julgransmattan är ett gammalt loppisfynd från 50-lappens loppis utanför Vadstena, en favorit. Granen står nu i hörnet där bebisens säng ska stå. Känns fint att pynta det hörnet extra fint i år. 


Och nu har jag gått igenom och lagt upp allt julgranspynt inför påklädningen. Det är många fina minnen som kommer tillbaka när man ser dem. Mycket är köpt i Danmark från tiden då jag bodde i Malmö. De är så bra på julpynt där och att vara i Köpenhamn innan jul är en dröm, eller mardröm om man är fattig student. (överdriver liiite) Vill man få en liten glimt kan man besöka Illums Bolighus i Stockholm, om man bor närmare Sthlm än Köpenhamn. Med varning för habegär! 


Hos mig är det en ganska dov färgskala som gäller, jag har några röda kulor som kanske får följa med upp, vi får se... Jag älskar strutar, lite "ovanliga" färger och fåglar. Skulle nog kunna ha en hel gran med bara fina fåglar i tror jag. Drömmer om ett stort hus framöver i livet där jag kan ha 3 - 6 granar. Det vore så härligt. Japp, lite jultokig är jag nog... Då skulle en gran helt kläs med barnens pynt så som sneda smällkarameller och så skulle de andra bli hysteriskt stajlade av mig och Peter.

Den fina kartongen till kulor kommer därifrån, Illums Bolighus i Köpenhamn, och många av de fina kulorna. Jag har också försökt köpa julpynt från de olika länderna jag besökt genom åren, den blå och vita kulan som man kan skymta kommer från Holland. 


Återkommer senare med resultatet, först ska jag dricka glögg och äta pepparkaka med mitt hjärta.



fredag 9 december 2011

Test: Prisskillnad Bebissaker Nytt/ Blocket

När man väntar barn börjar det gå upp för en att det är många nya produkter som man måste köpa och vad man egentligen behöver kan ju diskuteras. Plus tog upp detta sist. Inget nytt egentligen men det fick mig att börja tänka på vad man egentligen behöver och vad det egentligen kostar.

Själv är jag en riktig Blocket tjej (om någon missat det) och älskar loppisar och att återvinna. Så nu när vi ska inte bara bli med bebis utan även bli med en massa nya saker så undrar jag vad kan man köpa i andra hand? Jag gjorde därför en undersökning där jag satte mig ner och hittade en lista på en mängd produkter, många visste jag inte ens att de fanns trots att jag anser mig ha ganska bra koll. Jag tog bort det jag inte trodde mig faktiskt behöva och då hade listan 49 olika produkter och listan är inte komplett. Jag gick sedan in på Babylands hemsida och tog deras billigast produkter. Det som de inte hade sökte jag upp på andra företag men de hade det mesta.  Därefter kollade jag på Blocket. Jag sökte i Stockholm, som i snitt ofta är dyrare än resten av landet. Jag letade här inte upp det billigaste då utbudet är enormt men jag försökte hitta alla produkterna. Om jag tyckte att de var slitna eller sunkiga ratade jag dem, det var bara det i fint skick som fick komma med på listan. Problemet med att allt inte finns på Blocket löste jag genom att då räkna med att man köpte det nytt för samma pris som i "köpa nytt" kategorin.

Slutsatser
Pris:
Köpa allt nytt, och bara det billigaste: 22150 kr
Köpa begagnat: 7370 kr      

Kvalitet:
Självklart känns det kanske säkrast att köpa nytt men i många fall fick jag "dyrare" produkter på Blocket för minipris. I detta fallet valde jag inte exakt den vagnen som jag själv drömt om osv men tog ändå produkter som jag skulle ha kunnat använda. Går man upp något i pris på Blocket kan man garanterat få "finare" produkter än dem som jag i detta fallet "köpte nytt". Och för en tredjedel av priset.

Ett tips till de som inte känner sig bekväma med detta: kolla om ni har vänner eller släktingar som ni kan köpa av. Det känns oftast inte lika jobbigt som främlingar.

Återvinning är hållbart, inte bara för naturen utan även för plånboken!

Önskelistan

Snart är det julafton och snön har äntligen kommit. Sitter hemma i sängen och äter kola och praliner. Lyxigt värre. Fick en ask Aladdin av mamma och pappa efter ultraljudet som nu behövdes.

Funderar över önskelistor. När man var liten var det super viktigt! Jag skrev den i god tid och satte upp den på kylskåpet och hade rangordnat alla önskningar. Det brukade se ut såhär:

1, en häst
2, en hund
3, en katt
4, en kanin

Senare kom listor med ting där det alltid stod med inköpsplats och pris:

kamera x, onoff, 1200 kr
klänning y, hm, 300 kr
bok z, bokus 149 kr

I år har jag skrivit en men inte ens skickat den till någon som jag kan tänkas få en klapp av. Lite onödigt att formulera en alls i så fall kanske. Men jag har landat i att det finaste är när folk hittar presenter som de VILL ge och inte nått som de måste ge. Tycker att lyhördheten och uppfinningsrikedomen är själva poängen. Omtanken. Och att köpa julklappar de sista dagarna i panik har aldrig varit min grej. Jag hittar saker under årets gång och har sällan sista minuten stress. Jag har redan valt inslagspapper och det är bara älsklingens klappar som inte är klara. En rutin som jag är mycket stolt över.

Men årets lista då? Ja, det är kul att skriva önskelistor! Jag vill ha det här:

Till köket:
Ostkupa
Vitlökspress
Brödkavel
Bestick
Kakel

Till andra delar av hemmet: 
Vita lakan till 180 cm säng, helst ett med resår som finns på Ikea
Badkar (ja man får drömma)
Att få lagat persiennen i vardagsrummet

Till bebisen och bebistiden:
Fotografering av magen och oss professionellt.
Barnvagn (vi tänker oss en begagnad men farfar säger nej till det, hans barnbarn ska minsann ha en ny vagn...)
Sov-, gravid-, amningskudde. Helst utan barnfigurer på.
Barnsäng och sänglinne i vitt/ fint mönster.

Till mig:
Drömkameran
Mysig tid med familjen




torsdag 8 december 2011

Varför anses vitt tråkigt?

När jag packar upp allt mitt julpynt märker jag att det håller samma färgtema som resten av mitt hem: vitt. Självklart finns rött, guld, grönt och andra färger men det är det vita som mitt hjärta bankar lite extra för. Och det är ett återkommande tema i livet: vita väggar, vit katt, vit dator, mobil och köksluckor. Vita sängkläder och nu längtar jag efter en vit soffa. Blir ofta förvånad över inredare och andra som kommenterar vitt med "det är tråkigt och opersonligt". För mig är det ljus, glädje och en bra grund för att lyfta fram konst och textilier. Vår rödbruna bänkskiva hade inte varit så häftig om de inte varit omgivna av vitt vitt och vitt. Exempelvis. Sen älskar jag andra färger också, svart, grått turkost och lila ligger extra varmt om hjärtat. Men vitt är faktiskt finast. För vad klår en snöflinga, ett ulligt moln på himlen eller en lammunge?
Jag står fast vid min ljusterapi. Vitt it is! 

Men sen så kollar man på barnvagnar och inser att i vissa fall kanske vitt får stå åt sidan för en "roligare" färg. För hur praktiskt är det med vit barnvagn? Lika praktiskt som vit bil och vita vinterskor: inte. Men barnsängen vet jag vad den ska vara i för färg... ne, ni behöver inte gissa. Den här skulle gärna få flytta in hos mig om några månader:


Sängen är från Danska märket Sebra. Kan köpas på jollyroom bland annat. Men 6200 kr (på rea) för en barnsäng känns faktiskt som mycket mer än vi kommer lägga. Men drömma får man väll?

tisdag 6 december 2011

Simma med magen

Nu när kroppen blivit tyngre och allt som har med rörelse känns lite motigt finns det en sak som jag längtat efter: att simma. Dumt nog har jag inte kommit iväg på flera månader. Tills Peter började hos en ny kund nyligen och upptäckte att de där har pool. Så nu har vi två fredagar i rad simmat tillsammans. Det är galet lyxigt att ha en egen pool att plaska, leka och simma runt i. Sist stod vi på händer och jag kände mig lätt som en fjäder. Äntligen. Det känns också som att vi gör något hela familjen, för magen är ju så synlig och nu när det är en liten bula så får den mer och mer fokus. Vi pratar med den och klappar på den. Och försöker förstå att snart är vi tre. Jag hoppas att vi ska komma iväg och simma i dag. Men först tvättstugan. Längtar!


måndag 5 december 2011

Ultraljudet!

Äntligen! Vi har sett vår lilla unge. Det var magiskt. Helt underbart, pirrigt, fint, fantastiskt. Vi hade valt en mottagning vid Liljeholmen som fått bra respons på nätet och det gjorde vi rätt i. De var så trevliga och lokalerna hela underbart fina. Mysigt med tända ljus och modernt och toppen fräscht. Vi kom i sista minuten för jag var så nervös hemma så att jag stod och hulkade efter att ha försökt tvinga i mig en sen lunch. Men lika glada var de för det. Sen fick vi vänta ett tag, pratade med damen i receptionen som berätta om dem och som var super trevlig. Sen bad hon tusen gånger om ursäkt för att vi fått vänta, hon som skulle ha tagit hand om oss hade blivit sjuk den dagen och därför var det lite oordning. Hon bad oss följa med och vi gick in i ett mysigt rum med tända ljus och mysig stämning, ingen sjukhus stämning någonstans.

Hon sa att de skulle bjuda oss på bilderna, som annars kostar hundra kronor för att vi fått vänta (ca 15 minuter efter att vi själva var sena...) och så satte det hela igång. Jag fick klägget på magen och så plötsligt så såg vi den. Vår bebis. Allt var så tydligt och fint; ryggraden, armarna, fingrarna, benen och fötterna, hjärtat som slog så fint och magsäcken, navelsträngen och det fina huvudet med haka, näsa, ögon och stora skallen. Stor i relation till kroppen i alla fall. Den var helt vild där inne och fick smeknamnet Vilda Bebisen. Hon mätte huvudet och olika ben i kroppen och allt såg bra ut. Pust vad skönt det kändes. En stor sten bara försvann och några tårar kom. Hon var så peppande och trevlig, sa "Kan ni förstå att det är ert fina barn ni ser?" och var hur mjuk och fin som helst. Kan verkligen rekommendera alla att gå till dem, Ultraljuds Barnmorskorna.


Vår bebis! Ser ni handen över huvudet? En liten knytnäve. Mammas näsa?


När hon var klar kopplade hon in dvd spelaren och började om samtidigt som hon spelade in allt. Vi fick då några minuter till som vi nu har tittat på tre gånger sedan vi kom hem. Det kostade 300 kr men var de mest välspenderade pengarna jag någonsin spenderat. Min mamma och pappa kom nu på kvällen och kollade på den och det var så stort att få dela det med dem. Stunden där på mottagningen vill man ha "ifred" tillsammans men sen vill man ju få andra att förstå vilket mirakel man just fått uppleva. Det är oerhört stort. Peter blev jätte tagen och rörd. Det var en stor upplevelse och vi är båda överens om att det var det finaste vi någonsin upplevt i livet, båda två... Kan bara föreställa mig hur vi kommer känna efter förlossningen när lille killen ligger i vår famn... För ja, det är en liten kille där inne! Så fint.

Det är många som har åsikter kring att ta reda på kön innan förlossningen, och vi höll med om detta i början av graviditeten. Vi skulle absolut inte veta. Men sen tänkte vi på det och kom på att när vi träffar bebisen första gången så kommer allt vara så stort och omtumlande som det är, och att då kommer vi verkligen inte "behöva" fler överraskningar eller ens tycka att det känns relevant. Då kommer vi ju få möta en ny människa som ska bli den viktigaste i våra liv. Om någon då säger "det blev en kille" så kommer det mest störa oss. "Som om det har betydelse" hör jag mig fräsa tillbaka. Men nu känns allt man kan få veta om krabaten i magen så spännande och mäktigt. Och att nu få veta är som att få lite mer information om vem det är där inne. För inget förändras ju, vi kommer inte köpa något annorlunda, vi kommer inte se på barnet annorlunda och kärleken kommer vara densamma. Det enda som förändras är att vi kan sluta oroa oss för vilket killnamn vi ska välja om det blir en kille och nu veta att vi måste hitta ett. Och nu har vi massor av tid. Fast redan har vi hittat ett förslag som vi tror på, kul. Sen får vi ta allas kommentarer om att vi inte borde veta, att det är en så fin överraskning vid förlossningen. Men vet ni vad? Det var en minst lika stor överraskning nu! Så resonerade vi och vi är superglada över att vi vet. Det var helt rätt beslut. En liten kille! En påg.

Hurra för denna ljuvliga dag! Den bästa i livet än så länge...

söndag 4 december 2011

Julbak, marknad och pynt

I helgen har vi haft en riktig julhelg. Vi har tänt ljus, pyntat vidare och bakat pepparkakor och Underbara Claras saffranskola.



Katten Shiva har också fått en fin röd rosett och ser ut som Maja Gräddnos.



I lördags skulle vi ge oss av "tidigt" och gå på Drottningholms julmarknad men drog oss i sängen, såg på julkalendern, hade lyxig brunch och när vi väl kom iväg var vädret emot oss. Det började regna så fort vi kom och blåsten hade varit där hela dagen. Men trotts detta hade vi det riktigt mysigt. Alla utställare var jätte trevliga och försökte peppa upp sig och besökarna genom skratt och små samtal. Vi hittade årets godaste glögg, självklart helt alkoholfri med tanke på den lilla sprattelkrabaten i magen, av en handlare och vi köpte tre flaskor. Sedan smakade vi en underbar senap som jag redan ångrar att vi inte köpte. Med oss hem kom istället nya svampar och en tomte till adventsljusstaken. De är i keramik och super fina.



Där fanns mycket annat jag gillade men man kan ju tyvärr inte ta med allt hem. Sen ökade regnet och vi skyndade oss till bussen. Vi tackar alla utställare för att ni stod där i regnet och spred julglädje trotts att era regnskydd sedan länge blåst bort!

Sedan på söndagen var det dags för bak, men samma sak hände denna dag, varför gå upp i tid när man kan sova länge? Men nu har julbaket genomförts. Pepparkakorna gjorde vi av färdig deg och kristyr köptes klar på tub. Men lika glada var vi för det! Det var super mysigt att baka tillsammans och pepparkakorna blev fina och det var nog första gången vi bakade tillsammans ordentligt.



Designarbete pågår.



Mina dekorationer (till höger) överglänstes direkt av Peter som skrev E hjärta P.

Vi lyssnade hela tiden på julmusik från P2. Fantastiskt att de har två web kanaler som bara spelar julmusik! Vi gillar den klassiska mest.
Här är lite bilder från vårt köksfönster, där hyacinterna nu luktar riktigt gott. Tvivlar på att amaryllisen kommer hinna blomma ut...


De jättefina kanderade äpplena kommer från fina Pernilla, se hennes blogg Bli Min Jäst för recept.

I morgon kommer vi få livets bästa julklapp! Vi ska på vårt ultraljud. Jag är jättenervös och Peter tror att det kommer ligga en stor hög med papper på bordet när vi kommer hem, för att jag har nervösätit upp alla kolor. (De är verkligen galet goda så det kanske kan hända...) Håll era tummar för att allt kommer se bra ut nu!